Smo­czy owoc

pitajaSmo­czy owoc, czy­li pita­ja, zwa­na jest też tru­skaw­ko­wą grusz­ką, a pocho­dzi z Mek­sy­ku, Ame­ry­ki Połu­dnio­wej i Azji.

Kwia­ty pita­ji są duże, bia­łe i inten­syw­nie pach­ną­ce. Kwit­ną tyl­ko w nocy przez to nazy­wa­ne są Kró­lo­wą Nocy lub Księ­ży­co­wym Kwiatem.

Roz­róż­nia się 3 typy owo­ców: różo­we z bia­łym miąż­szem, różo­we z czer­wo­nym miąż­szem oraz żół­te z bia­łym miąż­szem. Owo­ce osią­ga­ją dłu­gość do 18 cm.

Pole­ca się ją jako skład­nik zdro­wej die­ty, ponie­waż zawie­ra nie­wie­le kalo­rii, 80% wody i mnó­stwo skład­ni­ków odżyw­czych. Pita­ja jest owo­cem nisko­ka­lo­rycz­nym i boga­tym w skład­ni­ki mine­ral­ne ( 100 g pita­ji znaj­du­je się 50 kcal).

 Jej pie­go­wa­ty miąższ zawie­ra wita­mi­ny z gru­py B, C i E, błon­nik, fos­for, wapń, żela­zo, rybo­fla­wi­nę, nia­cy­nę, karo­ten i cen­ne pro­bio­ty­ki. Te ostat­nie regu­lu­ją flo­rę bak­te­ryj­ną ukła­du pokar­mo­we­go, popra­wia­ją odpor­ność, odtru­wa­ją orga­nizm i zapo­bie­ga­ją aler­giom.  Bogac­two mine­ra­łów zwięk­sza ela­stycz­ność naczyń krwio­no­śnych i sta­wów, a łatwo przy­swa­jal­ne wita­mi­ny chro­nią przed wol­ny­mi rod­ni­ka­mi, dzię­ki cze­mu spo­wal­nia­ją pro­ce­sy starzenia.

 

 

A.W.

Jeże­li masz jakieś pyta­nia doty­czą­ce tego tema­tu pro­si­my o kon­takt : kontakt@fizjoinformator.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


five − = 4