Aniel­ski owoc

papayaPapa­ja, czy­li Melo­no­wiec wła­ści­wy (Cari­ca papaya L.), pocho­dzi z Ame­ry­ki Połu­dnio­wej, Środ­ko­wej i połu­dnio­wych rejo­nów Ame­ry­ki Pół­noc­nej. Zwa­na jest tak­że aniel­skim owo­cem, ze wzglę­du na swo­je wręcz ‘’aniel­skie’’ wła­ści­wo­ści. Zawie­ra bowiem nie­wie­le kalo­rii (38 na 100 g owo­cu), dużo karo­te­nów, wit C, A i B, oraz mnó­stwo enzy­mów zbli­żo­nych w dzia­ła­niu do tych pro­du­ko­wa­nych przez ludz­ki orga­nizm, min. papa­inę i bro­me­la­inę, zaś izo­zy­na wyka­zu­je wła­ści­wo­ści prze­ciw­za­pal­ne i bak­te­rio­bój­cze oraz regu­lu­je pro­ce­sy meta­bo­licz­ne. Natu­ral­ne utle­nia­cze zawar­te w miąż­szu i skór­ce prze­ciw­dzia­ła­ją stre­so­wi oksy­da­cyj­ne­mu. Dla­te­go lud­ność Ame­ry­ki, gdzie papa­ja rośnie w natu­ral­nych warun­kach, zwie jej drze­wo ‘’drze­wem zdro­wia’’, a owoc sto­su­je w lecze­niu scho­rzeń prze­wo­du pokar­mo­we­go, np. wrzo­dy żołąd­ka, jeli­to draż­li­we, zapar­cia, bie­gun­ki, zga­ga itp. Uwa­ża się, że papa­ja łago­dzi sta­ny zapal­ne w orga­ni­zmie i infek­cje. Papa­ja jest owo­cem dobrze wpły­wa­ją­cym na męską płod­ność (ze wzglę­du na zawar­tość argi­ni­ny), poma­ga rów­nież szyb­ciej odbu­do­wać pra­wi­dło­wą flo­rę bak­te­ryj­ną po kura­cji anty­bio­ty­ko­wej. Bogac­two błon­ni­ka pozwa­la na obni­że­nie złe­go cho­le­ste­ro­lu we krwi, a wita­mi­na C i E oraz karo­te­no­idy zapo­bie­ga­ją jego utle­nia­niu i chro­nią układ krwio­no­śny, a fibry­ny uspraw­nia­ją pro­ces krzep­nię­cia krwi. Papa­ja może być bar­dzo efek­tyw­na w zwal­cza­niu cięż­kich cho­rób takich jak cukrzy­ca, a jedze­nie papai każ­de­go dnia może pomóc redu­ko­wać wagę. Dr Nam Dang z Uni­wer­sy­te­tu Flo­rydz­kie­go i wsp. wyka­za­li, że wyciąg z liści papai wzma­ga pro­duk­cję czą­ste­czek sygna­ło­wych – cyto­kin typu Th1, co hamu­je wzrost guzów nowo­two­ro­wych. Ponad­to wyż­szość papai nad inny­mi owo­ca­mi w kwe­stii ochro­ny przed nowo­two­ra­mi dostrze­że­my w bada­niach przed­sta­wio­nych w Inter­na­tio­nal Jour­nal of Food Scien­ce and Nutri­tion. Nasio­na papai nie tyl­ko mogą chro­nić przed infek­cja­mi, a nawet mogą pomóc w pozby­ciu się paso­ży­tów jeli­to­wych. Wg Nase­em, oko­ło 76,7% dzie­ci w Nige­rii pozby­ło się paso­ży­tów jeli­to­wych pijąc po pro­stu sok z nasion papai przez 7 dni. Ziar­na papai mają ostry, wyra­zi­sty smak, dla­te­go mie­li się je i czę­sto wyko­rzy­stu­je jako zamien­nik czar­ne­go pie­przu, ale nie powin­ny spo­ży­wać kobie­ty w cią­ży, ponie­waż mogą one wywo­łać uszko­dze­nia pło­du. Bada­nia na zwie­rzę­tach potwier­dzi­ły to dzia­ła­nie. Wpły­wu takie­go nie ma doj­rza­ły owoc. Papa­ja, podob­nie jak bana­ny i awo­ka­do, zawie­ra­ją w swo­im skła­dzie związ­ki, któ­re wywo­łu­ją aler­gie krzy­żo­wą z latek­sem. Czy­li, jeże­li ktoś ma aler­gię na lateks, naj­praw­do­po­dob­niej ma i na papaję.

 

A.W.

Jeże­li masz jakieś pyta­nia doty­czą­ce tego tema­tu pro­si­my o kon­takt : kontakt@fizjoinformator.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


one × = 6