Zakwa­sze­nie — praw­da czy mit?

zakwaszenieOstat­nio bar­dzo mod­ne są róż­ne teo­rie o zakwa­sze­niu orga­ni­zmu. Gło­szą one, że każ­de zabu­rze­nie gospo­dar­ki kwa­so­wo-zasa­do­wej orga­ni­zmu może wywo­ły­wać róż­ne dole­gli­wo­ści, jak np. nie­straw­ność, obni­że­nie odpor­no­ści, osła­bie­nie, kro­sty, cel­lu­li­tis, nad­wa­gę, depre­sję itd.

Wg danych inter­ne­to­wych 80 % Pola­ków ma zabu­rzo­na rów­no­wa­gę kwasowo-zasadową.

Win­na jest temu nie­od­po­wied­nia die­ta, nad­wa­ga, brak ruchu, stres itp. Naj­bar­dziej szko­dli­we, czy­li naj­moc­niej zakwa­sza­ją­ce, są potra­wy mię­sne, cukier, nabiał i tłusz­cze. W celu odkwa­sze­nia orga­ni­zmu nale­ży więc przejść na zdro­wą die­tę, boga­tą w cytru­sy, warzy­wa, mąkę razo­wą, czy­li ogól­nie pra­wi­dło­wą. Ponie­waż dla więk­szo­ści ludzi nie jest to takie pro­ste, pro­du­cen­ci suple­men­tów pole­ca­ją wie­le spe­cy­fi­ków, mają­cych przy­spie­szyć odkwaszenie.

Nor­mal­ne pH orga­ni­zmu wyno­si 7,35–7,45, a żeby ten stan naru­szyć potrze­ba zatru­cia, a nie tyl­ko źle zbi­lan­so­wa­nej die­ty. Ponad to wynik bada­nia musi doty­czyć krwi, a nie moczu. Gdy pH krwi spad­nie poni­żej 7,35 wystę­pu­je cho­ro­ba zwa­na kwa­si­cą, naj­czę­ściej w prze­bie­gu cukrzy­cy, cho­rób nerek czy zatru­cia alko­ho­low­go i leczy się ją far­ma­ko­lo­gicz­nie w szpi­ta­lu, a nie suple­men­ta­mi w domu. Wg wie­lu leka­rzy i naukow­ców teo­rie zakwa­sze­nia nie są niczym innym jak tyl­ko pró­bą wyłu­dze­nia pie­nię­dzy na kolej­ne nie­po­trzeb­ne suplementy.

 

A.W.

Jeże­li masz jakieś pyta­nia doty­czą­ce tego tema­tu pro­si­my o kon­takt : kontakt@fizjoinformator.pl

2 thoughts on “Zakwa­sze­nie — praw­da czy mit?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


− three = 1