Ostatnio bardzo modne są różne teorie o zakwaszeniu organizmu. Głoszą one, że każde zaburzenie gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu może wywoływać różne dolegliwości, jak np. niestrawność, obniżenie odporności, osłabienie, krosty, cellulitis, nadwagę, depresję itd.
Wg danych internetowych 80 % Polaków ma zaburzona równowagę kwasowo-zasadową.
Winna jest temu nieodpowiednia dieta, nadwaga, brak ruchu, stres itp. Najbardziej szkodliwe, czyli najmocniej zakwaszające, są potrawy mięsne, cukier, nabiał i tłuszcze. W celu odkwaszenia organizmu należy więc przejść na zdrową dietę, bogatą w cytrusy, warzywa, mąkę razową, czyli ogólnie prawidłową. Ponieważ dla większości ludzi nie jest to takie proste, producenci suplementów polecają wiele specyfików, mających przyspieszyć odkwaszenie.
Normalne pH organizmu wynosi 7,35–7,45, a żeby ten stan naruszyć potrzeba zatrucia, a nie tylko źle zbilansowanej diety. Ponad to wynik badania musi dotyczyć krwi, a nie moczu. Gdy pH krwi spadnie poniżej 7,35 występuje choroba zwana kwasicą, najczęściej w przebiegu cukrzycy, chorób nerek czy zatrucia alkoholowgo i leczy się ją farmakologicznie w szpitalu, a nie suplementami w domu. Wg wielu lekarzy i naukowców teorie zakwaszenia nie są niczym innym jak tylko próbą wyłudzenia pieniędzy na kolejne niepotrzebne suplementy.
A.W.
Jeżeli masz jakieś pytania dotyczące tego tematu prosimy o kontakt : kontakt@fizjoinformator.pl
2 thoughts on “Zakwaszenie — prawda czy mit?”