Kiwi- praw­do­po­dob­nie naj­zdrow­szy owoc świata.

kiwiKiwi- naj­zdrow­szy owoc świa­ta, czy­li 10 fak­tów, któ­rych nie wie­cie o kiwi.

1.Wspomaga rekon­wa­le­scen­cję, zapo­bie­ga gry­pie i przeziębieniom.
Wła­ści­wo­ści te kiwi zawdzię­cza ude­rze­nio­wej daw­ce wita­mi­ny C (zawie­ra jej wię­cej niż poma­rań­cza). Już jeden owoc zaspo­ka­ja dzien­ne zapo­trze­bo­wa­nie oso­by doro­słej. Co waż­ne, nawet dłu­gie prze­cho­wy­wa­nie owo­cu (nawet do 9 mie­się­cy w temp. 0 stop­ni Cel­sju­sza) nie pro­wa­dzi do więk­szych strat tej witaminy.

2. Prze­ciw­dzia­ła miaż­dży­cy i wspo­ma­ga układ krążenia
Wita­mi­ny C i E,którym kiwi jest wypeł­nio­ne chro­nią przed miaż­dży­cą Gli­ko­zy­dy naser­co­we zawar­te w kiwi zwięk­sza­ją wydaj­ność ser­ca, uspraw­nia­ją krą­że­nie, likwi­du­ją zastój krwi. Potas, któ­re­go w kiwi jest tyle, co w bana­nach regu­lu­je rytm ser­ca i poma­ga obni­żyć ciśnienie.

3. Chro­ni przed nowotworami
Anty­no­wo­two­ro­we wła­ści­wo­ści kiwi wyni­ka­ją z bogac­twa wita­mi­ny E. Zwią­zek ten jest jed­nym z naj­waż­niej­szych prze­ciw­u­tle­nia­czy. Chro­ni komór­ki przed dzia­ła­niem wol­nych rod­ni­ków, wspo­ma­ga rege­ne­ra­cje uszko­dzo­nych komó­rek. Glu­ta­tion obec­ny w kiwi zapo­bie­ga muta­cjom genów, któ­re mogą zapo­cząt­ko­wać roz­wój choroby.

4. Poma­ga w wal­ce z cukrzycą
Błon­nik zawar­ty w kiwi spo­wal­nia tem­po wydzie­la­nia insu­li­ny i chro­ni przed gwał­tow­nym spad­kiem pozio­mu cukru we krwi.

5.Zapobiega oste­opo­ro­zie
Wapń i wita­mi­na K obec­ne w kiwi poma­ga­ją zacho­wać układ kost­ny w dobrej kondycji.

6. Obni­ża poziom cholesterolu
Jeden owoc kiwi zawie­ra ok. 2,1 g błonnika.
Bada­nia, dowio­dły, że spo­ży­cie 10 do 25 g błon­ni­ka dzien­nie obni­ża poziom cho­le­ste­ro­lu o ok. 18 proc.

7. Wspo­ma­ga odchu­dza­nie, regu­lu­je pro­ce­sy trawienia
Jest nisko­ka­lo­rycz­ny — zawie­ra nie­wie­le ponad 50 kcal. Ponad­to błon­nik, w tym zawar­ta w pest­kach kiwi pek­ty­na, korzyst­nie wpły­wa na skład flo­ry bak­te­ryj­nej ukła­du pokar­mo­we­go, oczysz­cza orga­nizm z tok­syn, leczy bie­gun­ki i zaparcia.

8. Chro­ni przed zwy­rod­nie­niem plam­ki żół­tej (AMD)
Zawar­te w kiwi karo­te­no­idy (m.in. beta karo­ten i lute­ina) a tak­że anty­ok­sy­dan­ty i wita­mi­ny E i C chro­nią przed zwy­rod­nie­niem cen­tral­nej czę­ści siat­ków­ki oka (odpo­wie­dzial­nej za ostre widze­nie i odróż­nia­nie kolorów).

9. Ma wpływ na depresję
Ino­zy­tol, alko­hol cukro­wy obec­ny w kiwi może pomóc w lecze­niu depre­sji. W owo­cach znaj­du­ją się rów­nież sero­to­ni­ny, tzw. hor­mo­ny szczę­ścia, któ­re maja wła­ści­wo­ści antydepresyjne.

10. Wspo­ma­ga sys­tem ner­wo­wy i pra­cę mózgu
Dzię­ki obec­no­ści kwa­su folio­we­go kiwi przy­no­szą ulgę w wyczer­pa­niu umy­sło­wym. Potas, któ­re­go w kiwi rów­nież nie bra­ku­je zapo­bie­ga uczu­ciu zmę­cze­nia, osła­bie­niu, apa­tii i nad­mier­nej senności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


three × 5 =