Wie­sio­łek

wiesiolekTa nie­po­zor­na, polna rośli­na ma nie­po­spo­li­te wła­ści­wo­ści. Naj­więk­sze dobro kry­je się w jego malut­kich nasion­kach. Wytła­cza­ny z nich olej zawie­ra duże ilo­ści nie­zbęd­nych nie­na­sy­co­nych kwa­sów tłusz­czo­wych: lino­lo­wy i gam­ma-lino­le­no­wy, a tak­że ole­ino­wy, pal­mi­ty­no­wy i ste­ra­ry­no­wy oraz fito­ste­ro­le, trp­to­fan, enzy­my, wita­mi­ny, cunk, selen, magnez i wapń. Ten boga­ty kok­tajl skład­ni­ków powo­du­je, że olej z wiesiołka:

-         wspo­ma­ga tra­wie­nie i zapo­bie­ga maga­zy­no­wa­niu tłusz­czów, uak­tyw­nia­jąc funk­cje tkan­ki tłusz­czo­wej brunatnej

-         utrzy­mu­je opty­mal­ny poziom nawod­nie­nia komórek

-         usu­wa tok­sy­ny i uszko­dze­nia spo­wo­do­wa­ne przez wol­ne rodniki

-         wspo­ma­ga lecze­nie cho­rób skór­nych poprzez uru­cho­mie­nie wytwa­rza­nia enzy­mu delta-6-desaturazy

-         łago­dzi bóle reu­ma­tycz­ne, pobu­dza rege­ne­ra­cję tka­nek i prze­ciw­dzia­ła zapa­le­niu stawów

-         popra­wia dzia­ła­nie ukła­du odpornościowego

-         poma­ga usu­wać z orga­ni­zmu toksyny

-         wspo­ma­ga­jąc prze­pływ krwi w naczy­niach obni­ża ciśnienie

-         zapo­bie­ga odkła­da­niu się zło­gów cho­le­ste­ro­lo­wych i nor­ma­li­zu­je poziom dobre­go cholesterolu

-         zmniej­sza nad­po­bu­dli­wość u dzie­ci i poma­ga w zwal­cza­niu obja­wów ADHD oraz padaczki

-         kwas gam­ma-lino­le­no­wy zwal­cza komór­ki nowo­two­ro­we i ogra­ni­cza ich moż­li­wo­ści namnażania

-         wzma­ga pro­duk­cję ślu­zu w szyj­ce maci­cy, popra­wia jego jakość i ukrwie­nie ślu­zów­ki, co sprzy­ja płodności

-         uspraw­nia pra­cę mózgu i uzu­peł­nia lecze­nie SM i schizofrenii

-         poma­ga w lecze­niu depre­sji, sta­nach głę­bo­kie­go smut­ku i migrenie

-         łago­dzi dole­gli­wo­ści mie­siącz­ko­we i menopauzalne

-         kwas lino­le­no­wy prze­ni­ka do mle­ka matek kar­mią­cych i uod­par­nia nie­mow­lę­ta na więk­szość alergii.

-         dzię­ki zawar­to­ści lute­iny jest środ­kiem zapo­bie­ga­ją­cym dege­ne­ra­cji plam­ki żół­tej oka

-         chro­ni przed zespo­łem suche­go oka

Olej z wie­sioł­ka jest tło­czo­ny na zim­no i nie nale­ży go pod­grze­wać, aby nie stra­cić cen­nych wła­ści­wo­ści. Naj­le­piej ser­wo­wać jako doda­tek do sała­tek lub sto­so­wać jako kosme­tyk na skó­rę lub włosy.

Jadal­ne są rów­nież korze­nie wie­sioł­ka, zbie­ra­ne póź­ną jesie­nią lub wcze­sną wio­sną, zanim wyro­śnie pęd kwia­to­wy. Moż­na je goto­wać i sie­kać na sałat­kę. Sma­kiem nie­co przy­po­mi­na­ją bru­kiew. Żół­te kwia­ty wie­sioł­ka mogą sta­no­wić cie­ka­wy doda­tek do sałatek.

A.W.

Jeże­li masz jakieś pyta­nia doty­czą­ce tego tema­tu pro­si­my o kon­takt : kontakt@fizjoinformator.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


× 5 = thirty