Ta niepozorna, polna roślina ma niepospolite właściwości. Największe dobro kryje się w jego malutkich nasionkach. Wytłaczany z nich olej zawiera duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowy i gamma-linolenowy, a także oleinowy, palmitynowy i sterarynowy oraz fitosterole, trptofan, enzymy, witaminy, cunk, selen, magnez i wapń. Ten bogaty koktajl składników powoduje, że olej z wiesiołka:
- wspomaga trawienie i zapobiega magazynowaniu tłuszczów, uaktywniając funkcje tkanki tłuszczowej brunatnej
- utrzymuje optymalny poziom nawodnienia komórek
- usuwa toksyny i uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki
- wspomaga leczenie chorób skórnych poprzez uruchomienie wytwarzania enzymu delta-6-desaturazy
- łagodzi bóle reumatyczne, pobudza regenerację tkanek i przeciwdziała zapaleniu stawów
- poprawia działanie układu odpornościowego
- pomaga usuwać z organizmu toksyny
- wspomagając przepływ krwi w naczyniach obniża ciśnienie
- zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych i normalizuje poziom dobrego cholesterolu
- zmniejsza nadpobudliwość u dzieci i pomaga w zwalczaniu objawów ADHD oraz padaczki
- kwas gamma-linolenowy zwalcza komórki nowotworowe i ogranicza ich możliwości namnażania
- wzmaga produkcję śluzu w szyjce macicy, poprawia jego jakość i ukrwienie śluzówki, co sprzyja płodności
- usprawnia pracę mózgu i uzupełnia leczenie SM i schizofrenii
- pomaga w leczeniu depresji, stanach głębokiego smutku i migrenie
- łagodzi dolegliwości miesiączkowe i menopauzalne
- kwas linolenowy przenika do mleka matek karmiących i uodparnia niemowlęta na większość alergii.
- dzięki zawartości luteiny jest środkiem zapobiegającym degeneracji plamki żółtej oka
- chroni przed zespołem suchego oka
Olej z wiesiołka jest tłoczony na zimno i nie należy go podgrzewać, aby nie stracić cennych właściwości. Najlepiej serwować jako dodatek do sałatek lub stosować jako kosmetyk na skórę lub włosy.
Jadalne są również korzenie wiesiołka, zbierane późną jesienią lub wczesną wiosną, zanim wyrośnie pęd kwiatowy. Można je gotować i siekać na sałatkę. Smakiem nieco przypominają brukiew. Żółte kwiaty wiesiołka mogą stanowić ciekawy dodatek do sałatek.
A.W.
Jeżeli masz jakieś pytania dotyczące tego tematu prosimy o kontakt : kontakt@fizjoinformator.pl