Cudow­ne zbo­że” — Szar­łat wyniosły.

amarantusZna­ny pod inną nazwą –Ama­ran­tus- to podob­no jed­na z naj­wcze­śniej upra­wia­nych roślin na świe­cie. Nie zawie­ra glu­te­nu i dla­te­go dosko­na­le się spraw­dza w die­cie osób z celia­kią lub cho­ro­bą Hashi­mo­to. Zawar­ty w nim magnez dzia­ła uspo­ka­ja­ją­co, skwa­len ujędr­nia skó­rę, a łatwo przy­swa­jal­ny błon­nik uła­twia trawienie.

 Ama­ran­tus dla zdrowia:

Rośli­na ta będą­ca źró­dłem łatwo przy­swa­jal­ne­go biał­ka ma w jed­nym ziar­nie trzy­krot­nie wię­cej błon­ni­ka niż kasza jagla­na. Nie ma nato­miast ani gra­ma glu­te­nu stąd może być sto­so­wa­na przez róż­ne gru­py osób będą­cych na die­cie bez­glu­te­no­wej. Ziar­na ama­ran­tu­sa są lek­ko­straw­ne i łatwo przy­swa­jal­ne przez orga­nizm, dla­te­go świet­nie się spraw­dza­ją w die­tach odchu­dza­ją­cych. Szar­łat jest boga­ty w jed­no- i wie­lo­nie­na­sy­co­ne kwa­sy tłusz­czo­we, co wpły­wa na obni­że­nie pozio­mu „złe­go” cho­le­ste­ro­lu LDL. W jego ziar­nach znaj­du­ją się też wita­mi­ny z gru­py A, B, C i E.

Zawie­ra tak­że dużą ilość lizy­ny, ami­no­kwa­sów siar­ko­wych, tryp­to­fa­nu oraz całą gamę pier­wiast­ków cen­nych dla zdro­wia czło­wie­ka – magnez, żela­zo czy wapń.

W świe­tle badań naukowych:

Eks­per­ci Orga­ni­za­cji Naro­dów Zjed­no­czo­nych do Spraw Wyży­wie­nia i Rol­nic­twa (FAO) ze wzglę­du na wła­ści­wo­ści zdro­wot­ne skla­sy­fi­ko­wa­li ama­ran­tus jako rośli­nę XXI wie­ku. Wyko­rzy­stu­je się go, bowiem w pro­fi­lak­ty­ce lecze­nia cho­rób ser­ca, nad­ci­śnie­nia i cukrzycy.

Jed­nym z naj­waż­niej­szych skład­ni­ków uzy­ski­wa­nych z ole­ju szar­ła­tu jest skwa­len, któ­ry powstrzy­mu­je pro­ce­sy sta­rze­nia się skó­ry (w ama­ran­tu­sie jest go dzie­się­cio­krot­nie wię­cej niż w oli­wie z oli­wek). Wyka­zu­je on wła­ści­wo­ści anty­ok­sy­da­cyj­ne, zwięk­sza odpor­ność orga­ni­zmu oraz dobrze wpły­wa na szpik kost­ny, nad­ner­cza i węzły chłon­ne. Olej z szar­ła­tu jest źró­dłem fito­ste­ro­li, któ­re wspo­ma­ga­ją wyda­le­nie „złe­go” cho­le­ste­ro­lu LDL z orga­ni­zmu. Jak potwier­dza­ją bada­nia, biał­ko zawar­te w ama­ran­tu­sie hamu­je ogni­ska nowotworowe.

Oprócz zasto­so­wań kuli­nar­nych rośli­na ta ma sze­ro­kie zasto­so­wa­nie rów­nież w prze­my­śle far­ma­ceu­tycz­nym i kosme­tycz­nym – jako doda­tek do szam­po­nów, odży­wek, kre­mów i bal­sa­mów do ciała.

E.K.

Jeże­li masz jakieś pyta­nia doty­czące tego tema­tu pro­simy o kon­takt :   kontakt@fizjoinformator.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


8 × nine =