Jago­dy goji.

jagody goji    Są naj­bar­dziej obie­cu­ją­cym środ­kiem odżyw­czym wspie­ra­ją­cym zdro­wie, mają­cym poten­cjał zre­wo­lu­cjo­ni­zo­wać die­te­ty­kę, osią­gnię­cia spor­to­we oraz tra­dy­cyj­ną medy­cy­nę na prze­strze­ni 21 wieku.

  1. Zle­ca­ne są w lecze­niu reu­ma­tyzmu spo­wo­do­wa­ne­go zim­nym i wil­got­nym klimatem.
  2. Dłu­go­trwa­le sto­so­wa­nie zapew­nia wzmoc­nie­nie sta­wów, kości, wzmac­nia sys­tem odpor­no­ścio­wy, wyszczu­pla, opóź­nia pro­ce­sy sta­rze­nia, popra­wia rów­nież wital­ność, popra­wia wzrok, zapew­nia długowieczność.
  3. Są nisko­ka­lo­rycz­ne.
  4. Bada­nia wyka­za­ły, że zawar­ty w jago­dach poli­sa­cha­ryd (cukier dłu­go­łań­cu­cho­wy) posia­da sil­ne dzia­ła­nie sty­mu­lu­ją­ce na sys­tem odpor­no­ścio­wy poprzez zwięk­sze­nie pozio­mu immu­no­glo­bu­lin A (Ig A)- pro­te­in immu­no­lo­gicz­nych, któ­rych poziom obni­ża się wraz wie­kiem. Zatem ich spo­ży­wa­nie zale­ca­ne jest dzie­ciom z obni­żo­ną odpor­no­ścią oraz oso­bom żyją­cym w dużym stresie.

Odkry­to, że zawie­ra­ją skład­ni­ki pokar­mo­we wymie­nio­ne poniżej:

  • 6 pod­sta­wo­wych witamin
  • 11 pod­sta­wo­wych mikroelementów
  • 22 die­te­tycz­ne pier­wiast­ki śladowe
  • 18 ami­no­kwa­sów
  • 8 poli­sa­cha­ry­dów
  • 6 mono­sa­cha­ry­dów
  • 5 nie­na­sy­co­nych kwa­sów tłusz­czo­wych (nie­zbęd­ne kwa­sy tłusz­czo­we, kwas lino­lo­wy i alfa-lino­lo­wy, beta-sito­ste­rol oraz inne ste­ro­le roślinne).
  • 5 karo­te­no­idów, w tym beta-karo­ten i zeak­san­ty­nę, lute­inę, liko­pen i beta-kryp­tok­san­ty­nę, ksantofil
  • wie­le pig­men­tów fenolowych
  • wapń (112mg/100g), potas (1.13 mg/100g), żela­zo (9mg/100g), cynk (2mg/100g), selen (50 mikrogramów/100g), rybo­fla­wi­nę (1.3mg/100g), wita­mi­nę C (148mg/100g)

E.K.

Jeże­li masz jakieś pyta­nia doty­czące tego tema­tu pro­simy o kon­takt :   kontakt@fizjoinformator.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


three × = 27